Fiscul le-a şters datoriile mai multor categorii de români. De de această măsură au beneficiat toate persoanele care aveau datorii către stat, la finalul lui 2019, sub 40 de lei.
Fiscul a anulat „creanţele fiscale restante administrate de organul fiscal central, aflate în sold la data de 31 decembrie a anului 2019, mai mici de 40 lei“.
Această procedură se aplică la începutul fiecărui an, beneficiare fiind atât persoanele fizice, cât şi firmele. De asemenea, sunt vizate atât creanţele fiscale restante administrate de organul fiscal central (ANAF), cât şi cele administrate de autorităţi locale.
Daniel Anghel, Partener coordonator servicii fiscale și juridice PwC România, face o radiografie a principalelor măsuri fiscale aprobate miercuri de Executiv, respectiv menținerea unor facilități pentru mediul de afaceri și amânarea intrării în vigoare a altor prevederi legale cu impact bugetar negativ.
Primele măsuri fiscal-bugetare ale noului guvern, incluse într-un proiect de ordonanță de urgență aprobat miercuri de guvern, indică principalele direcții pe care le va urma politica fiscal-bugetară anul viitor: consolidarea fiscală și menținerea sprijinului pentru mediul privat. Consolidarea fiscală va însemna reducerea deficitului bugetar, ajuns deja la 8% din PIB la final de noiembrie. Pe ce căi va fi obținută – diminuarea cheltuielilor statului, majorarea fiscalității, îmbunătățirea colectării sau un mix între acestea – rămâne de văzut.
Deocamdată, se anunță înghețarea salariilor din sistemul public, a unor pensii și ajutoare sociale, în timp ce sprijinul pentru mediul privat continuă prin câteva facilități acordate încă de la începutul pandemiei, așa cum voi detalia mai jos. Totuși rolul acestor măsuri rămâne unul limitat, care ține pe linia de plutire companiile afectate de reducerea activității, iar problematică va fi găsirea unor modalități de stimulare a creșterii economice.
Revenim, astfel, la proiectul de ordonanță care propune în materie fiscală menținerea pentru alte trei luni a unor prevederi care dau în continuare o gură de oxigen companiilor, afirmă Daniel Anghel.